Componist en geluidskunstenaar Ege Şahin en de Rotterdamse performer en regisseur Gavin-Viano – beiden oud-student van kunsthogeschool Codarts – hebben een Henri Winkelman Award ontvangen.

De prijzen, € 10.000 voor Gavin-Viano en € 5.000 voor Ege Şahin, zijn op maandag 6 maart uitgereikt door Renate Eringa, collegevoorzitter van Codarts, en Alice Fortes, bestuurslid van Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam (SOR). SOR wil met de award jonge ondernemende kunstenaars een financiële zet in de rug geven. De naamgever van de prijs, Henri Winkelman (1937-2010), was jarenlang bestuurslid van SOR. De award verenigt zijn gedachtegoed op twee vlakken: kunst en ondernemen.

SOR reikt de HWA al sinds 2013 jaarlijks uit aan alumni van de Willem de Kooning Academie. In 2021 is er een HWA in het leven geroepen voor oud-studenten van Codarts (afgestudeerd in of na 2012). Kandidaten moeten een uitgebreid projectplan indienen waarbij ondernemerschap en de meerwaarde voor Rotterdam worden benadrukt. Een commissie, bestaande uit Rosa Boon, Maite Hontelé, Remy van Kesteren en Monica van Steen, selecteerde de twee winnaars. Gavin-Viano en Ege Şahin overtuigden de commissie met hun vooruitstrevende plannen.

“Zowel het innovatieve veldopname-onderzoek in de Rotterdamse haven van Şahin, als de inclusieve voorstelling van Gavin-Viano stellen een collectief belang centraal en gaan voorbij de individuele belangen van de makers,” schrijft de commissie in haar rapport.

“De makers tonen met relevante partners in de wetenschap, cultuur en het onderwijs hun ondernemerschap, waarbij ze de stad en de inwoners van Rotterdam op een bijzondere manier betrekken.”

Gavin-Viano gebruikt de prijs voor de ontwikkeling van zijn voorstelling A Melody for Grown-ups (werktitel). Een coming-of-age-verhaal waarin hij vertelt over zijn jeugd in Rotterdam en hoe hij is gegroeid tot de persoon die hij vandaag de dag is. De voorstelling is een monoloog begeleid door een jazzpianist en vier violisten en gaat in première op De Parade 2023.

Ege Şahin zet zijn prijs in voor het verwezenlijken van zijn project Soaked to the Ears. In de haven van Rotterdam gaat Ege geluiden onderzoeken met een bijzondere audiovisuele geluidsinstallatie van olievaten. Met het onderzoeksproces wil hij archiefinformatie creëren en publiek in contact brengen met een onderwerp dat zo dichtbij is maar vaak ongehoord blijft.

Codarts-alumni
Gavin-Viano volgde de opleiding Docent Dans van Codarts; in 2012 behaalde hij zijn diploma. Ege Şahin studeerde compositie bij Paul M. van Brugge, René Uijlenhoet en Robin de Raaff. Ege combineerde zijn bachelor in de kunsten en wetenschap in het dual degree programma van het Rotterdam Arts & Sciences Lab, een samenwerking van Codarts, Erasmus Universiteit Rotterdam en Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam.