Bij de categorie De Belofte, vorig jaar nog beoordeeld door een jury ter plekke, werd de winnaar dit keer net als bij de andere categorieën gekozen middels publieksstemmen. Alle vier de jurywinnaars van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2019 werden genomineerd. Hiphop-act Wowi wist de meeste stemmen in de wacht te slepen en mocht de award in ontvangst nemen. Over Wowi zei de jury bij de finale in BIRD: “Een energieke, muzikale artiest die elke club/festival kan vullen in de toekomst.” Met deze winst volgt hij Djesco, de winnaar van 2018, op. Wowi wint hiermee een werkbudget van 10.000 euro voor een natraject. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam en Music Matters. Afgelopen maand kon het publiek elf dagen lang stemmen op de 99 genomineerden in zeven categorieën: Beste Track, Beste Album, Beste Podium, Beste Festival, Beste Clubavond, de Exportprijs en De Belofte. Dit jaar is het recordaantal stemmen weer verbroken met ruim 17.000 stemmen.

De prijzen werden uitgereikt door o.a. De Likt, wethouder Kasmi, Neda Boin en Rotterdam Festivals. Een brede diversiteit onder de genomineerde tracks in de categorie Beste Track zorgde onder andere voor een verrassende winnaar. Deze Rotterdam Music Award werd gewonnen door de hardcore band Voidcrawler met ‘Burn’. Zij brachten afgelopen jaar hun eerste vinyl-ep uit onder het label Blindsided Records. Met het winnen van deze award treden zij in de voetsporen van De Likt die vorig jaar won met het nummer ‘Zelf Doen’. De categorie Beste Album wordt in samenwerking met 3voor12 Rotterdam georganiseerd. Het album ‘Tricks By The Book’ van Eni-less won deze categorie. Universele levensvragen vormen de basis van dit album. Eni-less begon in 2012 met het schrijven van het album.

Tijdens het schrijven waren er een hoop tegenslagen, waaronder het overlijden van zijn ouders. Hierdoor verloor hij zijn passie voor het maken van muziek. De passie vond hij twee jaar geleden terug. Hij vond zichzelf en heeft het album ‘Tricks By The Book’ gerealiseerd. Maassilo won de award voor Beste Podium. De voormalige graansilo op Zuid met een unieke industriële uitstraling heeft zich ontwikkeld tot een zeer diverse evenementenlocatie waar ook steeds meer bands uit binnen- en buitenland het podium betreden.

Afgelopen jaar is de grote zaal verbouwd tot concertzaal, die plaats heeft voor 2.000 mensen. Maassilo is de plek waar Eurovisie Songfestival winnaar Duncan Laurence de winnende track ‘Arcade’ opnam en tevens zal de locatie een prominente rol innemen als EuroClub tijdens het ESF volgend jaar. De Award voor Beste Festival werd overtuigend gewonnen door Baroeg Open Air. Het festival wat georganiseerd wordt door metal-podium Baroeg en elk jaar plaats vindt in het Zuiderpark was genoodzaakt om voor het eerst entree te vragen. Daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het harde festival om zich verder te ontwikkelen. De winnaar van Beste Clubavond, Korsakov, verkocht afgelopen Popweek moeiteloos de Maassilo uit met hun eerste 2-daagse editie. Niet voor niets werden ze ook genomineerd voor de prestigieuze Drum & Bass Arena Awards in Engeland. De Exportprijs werd gewonnen door de aanstormende popster NAAZ. Ze had de best mogelijke reden om niet aanwezig te zijn, aangezien ze momenteel op tour is met Melanie Martinez en in Londen was. Tevens werd ze eerder genomineerd voor Best Dutch Act bij de European Music Awards en verzorgde ze het voorprogramma van onder andere Arcade Fire en Jessie J. De Rotterdam Music Awards De Rotterdam Music Awards zijn dé awards voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten.

De uitreiking van de Rotterdam Music Awards vond dit jaar plaats in LantarenVenster in Rotterdam. Sinds 2017 is het evenement geen onderdeel meer van de Rotterdamse Popweek. Een bewuste keuze van de organisatie om het evenement te verplaatsen naar december als dé jaarafsluiter van de Rotterdamse popsector.