In 2021 konden oud-studenten van Codarts (afgestudeerd in of na 2012) voor het eerst meedingen naar de Henri Winkelman Award. Kandidaten moesten een uitgebreid projectplan indienen. Een commissie gevormd door Jeroen van Breugel, Aafke Romeijn (schrijver en muzikant), Katinka van Enkhuizen (programmeur Theater Rotterdam), Rosa Boon (directeur TENT Circustheater Producties) en Wilma Franchimon (collegevoorzitter Codarts) kiezen twee prijswinnaars.

De prijzen, €10.000 en €5.000 zijn bedoeld om jonge ondernemende kunstenaars een zet in de rug geven. Henri Winkelman (1937-2010), was bestuurslid van SOR. Deze award verenigt zijn gedachtegoed op twee vlakken: kunst en ondernemen.

Winnaars 2021: Sinking Sideways en Guus Bok

Circuscollectief Sinking Sideways, (Xenia Bannuscher, Dries Vanwalle en Raf Pringuet) en zanger Guus Bok – allen oud-student van kunsthogeschool Codarts en woonachtig in Rotterdam – hebben op 13 september 2021 de Henri Winkelman Award ontvangen.

“Circuscollectief Sinking Sideways onderscheidt zich door op het grensvlak van circus, dans en mime te werken,” schrijft de commissie in haar juryrapport. “De minimalistische benadering van acrobatische beweging getuigt van lef.” Sinking Sideways gebruikt de prijs voor de verdere ontwikkeling van René, een experimentele circusvoorstelling met twee dansende acrobaten. De show ging op 11 en 12 september in voorpremière tijdens Circusstad Festival in Rotterdam.

“Zanger Guus Bok overtuigt met een enthousiasmerend plan,” aldus de commissie. “Met een line-up van verschillende gastartiesten toont hij zich een verbinder van Rotterdams toptalent.” Guus Bok zet zijn prijs in om De Euromast Live Sessies te verwezenlijken, het Rotterdamse antwoord op het televisieprogramma De Beste Zangers. Er verschijnen acht afleveringen op YouTube, Spotify, Facebook en Instagram.