Een keer per jaar worden bij de Willem de Kooning Academy de  Aanmoedigingsprijzen voor Cultureel Ondernemerschap (voorheen Henri Winkelman Awards) uitgereikt. De eerste prijs bestaat uit € 10.000 en de runner-up prijs bedraagt € 5000 en is bedoeld om ondernemerschap bij kunstenaars te stimuleren.

De jury bestaat uit Erik Pals (bestuurslid van Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam en zakelijk directeur van het Scapino Ballet), Daniël de Keizer (eigenaar van  muziek consultancy Eighty5ive), D’Avellonne van Dijk & Loulou Drinkwaard (oprichters Uitgeverij Wilde Haren) en Marianne Splint (directeur van de Kunsthal).

De Henri Winkelman Award werd in 2013  in het leven geroepen door de Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam. Henri Winkelman is jarenlang bestuurslid geweest van de stichting. Sinds 2022 is de naam gewijzigd naar Aanmoedigingsprijs Cultureel Ondernemerschap. Deze award verenigt zijn gedachtengoed op twee raakvlakken: kunst en MKB. Het is een aanmoedigingsprijs voor jonge ondernemende kunstenaars en ontwerpers die zijn afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie.

Winnaars 2022: Amber Rahantoknam (AMBIGOU) & Ilfa Siebenhaar.

Tjdens een feestelijke bijeenkomst op de Willem de Kooning Academy is de Aanmoedigingsprijs voor Cultureel Ondernemerschap 2022, (10.000 euro) uitgereikt aan Amber Rahantoknam (AMBIGOU). De tweede prijs (5.000 euro) was voor Ilfa Siebenhaar.

De jury was diep onder de indruk van de unieke combinatie van tekstueel en visueel talent bij Ambigou. In korte tijd heeft deze kunstenares/ondernemer al veel impactvolle samenwerkingen weten te realiseren. Haar werk is van grote waarde voor Rotterdam, de stad waar zij veel inspiratie opdoet en die een positieve invloed heeft op haar als authentieke en getalenteerde creator.

De tweede prijs gaat naar Ilfa Siebenhaar als aanmoediging om haar business strategie verder te ontwikkelen en haar positie als creator te verstevigen.  Zij overtuigde de jury met haar ambitie en vooruitstrevende visie en de jury is benieuwd hoe ze de techniek straks gaat omzetten in een succesvolle app.

winnaars Henri Winkelman Awards 2021

Winnaars 2021: Serana Angelista en D’Avallonne van Dijk

De eerste prijs van € 10.000 ging naar Serana Angelista. De runner-up prijs van € 5000 ging naar D’Avalonne van Dijk. De jury vond het werk van Serana Angelista erg sterk in zowel vorm als inhoud. Ze hopen dat Serena met deze aanmoediging zich als maker en ondernemer nog verder zal ontwikkelen en daarmee nog meer culturele en sociale impact zal hebben.

Bij D’Avalonne van Dijk ziet de jury een gemotiveerde starter met een goede visie, een sterk verhaal en de drive van een visionair. Iemand waarvan we zeker nog meer gaan horen in de toekomst. De jury dankt ook de overige vijf genomineerden: Ami Keita, Naomi Modde, Stefan Mandersloot, Ilfa Siebenhaar en Fabienne Hendriks), ook zij maakten veel indruk.

Winnaars 2020: Roos Tulen en Merel Klomp & Elmar Janse

Tijdens een besloten online uitreiking van de Henri Winkelman Award is op 5 november 2020 Roos Tulen bekroond met de hoofdprijs van €10.000 euro. Merel Klomp en Elmar Janse (Encrite) gingen er met de tweede prijs vandoor van €5.000 De uitreiking was het resultaat van een juryronde die eerder plaatsvond.

winnaars Henri Winkelman Awards 2020
winnaars Henri Winkelman Award 2019

Winnaars 2019: Stacii Samidin en Seb Agresti.

De diversiteit van genomineerden was enorm en gaf de jury een bijzondere dwarsdoorsnede van de Rotterdamse creatieve industrie en culturele sector. Stacii Samidin, Visueel Antropoloog, gaat naar huis met 10 000 euro. Stacii werkt aan een ongoing project waarin hij werelden zichtbaar maakt die voor velen van ons vaak onzichtbaar blijven. Fotografie is zijn eerste taal en zijn beelden zijn dan ook artistiek van zeer hoogwaardig niveau. Stacii werkt aan een legacy waarin hij zich onder andere laat inspireren door Bruce Davidson. Zijn ambitie is om toe te mogen treden tot Magnum, een droom van vele fotografen. Daarnaast heeft Stacii ook een duidelijke ondernemers visie waarin hij zich naast fotograaf ook ontplooit tot regisseur. In de aanpak van zijn projecten wordt zijn honger naar het ultieme beeld nog duidelijker. Stacii investeert alles wat hij heeft om de reizen die hij moet maken mogelijk te maken. Stacii gaat vol voor zijn werk, weet mooie omzet te genereren. Hij gaat de prijs investeren in de realisatie van zijn eigen galerie in Rotterdam om zijn foto’s – zijn visie op de maatschappij – aan ons te laten zien.

Seb Agresti, wint de tweede prijs van 5 000 euro. De prijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt. Het werk van Seb heeft een zeer een hoge actualiteitswaarde. Hij heeft een adembenemende klantenlijst: The New Yorker, New York Times, NBC News, DIE ZEIT, See All This Magazine, Google, Apple, Monocle Magazine en de Volkskrant. Daarnaast werkt Seb ook aan opdrachten als album covers, posters, flyers, verpakkingen, muurschilderingen en boekcovers. Seb snapt de hedendaagse media en heeft tijdens zijn studie alles in werking gesteld om te leren volgens een uitgestippeld plan. Eerst als stagiair van Joost Zwarte, en daarna van 2014-2018 als assistent. De assistent rol was part of The Bigger Plan. Het belangrijkste wat Seb daarvan leerde was meedenken met de klant en breder inzetten. Seb Agresti wil met dit prijzengeld een internationale residentie in Japan bekostigen om nieuwe technieken te leren die men alleen daar kan leren.

Winnaar 2018: Nazif Lopulissa

In 2018 was Nazif Lopulissa de winnaar van de Henri Winkelman Award. Toen hij 5 jaar oud was, wilde Nazif een schildpad. Zijn moeder adviseerde Nazif om schildpadden te tekenen, zo kon hij er zoveel hebben als hij wilde. Dat advies was de aanleiding tot zijn eerste creatieve proces. Vorig jaar was hij ook genomineerd. De jury is onder de indruk van zijn creatieve ‘out of the box’ geest die zich niet laat ontmoedigen door beperkingen maar juist kansen zoekt en uitdagingen overwint.

winnaar Henri Winkelman Award 2018
winnaar Henri Winkelman Awards 2017

Winnaars 2017: Remty Elenga

Remty Elenga won in 2017 de Henri Winkelman Award voor haar studio REM atelier. Deze combi van design en kunst is gericht op de symbiose tussen kunst en business die duidelijk zichtbaar is in het werk. Vooral de Plant Growing Plants Indoors Plant to Botanic Wall, zeer geschikt voor retail en horeca sprak de jury aan.

Winnaar 2016: Jasna Rokegem

In juni 2016 ging de Henri Winkelman Award naar Jasna Rokegem, die zichzelf omschrijft als ‘een creating pionier, visionair en high-tech fashion designer’. Haar team onderzoekt en implementeert de laatste technologieën op het gebied van sensoren, robots en elektronica voor kleding voor het ontwerpen van haute couture. Op deze manier wil Jasna de relatie tussen mode en technologie herdefiniëren. Met het prijzengeld kan Jasna haar studio verder uitbreiden.

winnaar Henri Winkelman Awards 2016
winnaars Henri Winkelman Awards 2015

Winnaars 2015: Martin der Molen en Silas Nout

Martin der Molen en Silas Nout van Studio Mals wonnen de Henri Winkelman Award in 2015. Mals is een creatieve studio die haar beelden en films analoog creëert. Een sterke conceptuele insteek uitgevoerd op een simplistische manier. De jury was lovend en unaniem in haar oordeel. Ze waren zeer onder de indruk van de diversiteit en kennis van de jongens en de manier waarop zij traditioneel vakmanschap met high-tech know-how combineren. Het gewonnen geld hebben ze geïnvesteerd in nieuwe, betere apparatuur en gereedschap.

Winnaar 2014: Isaac Monté

Het tweede jaar van de Henri Winkelman Award nam Isaac Monté de prijs mee naar huis, met zijn project Sweatshop Deluxe. Dit is een label waaronder jonge ontwerpers hun projecten kunnen laten produceren ‘in a social way’: mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen participeren in de reguliere arbeidsmarkt. Met het prijzengeld breidde Isaac zijn activiteiten uit en naamsbekendheid op. Niet zonder succes: inmiddels is Isaac Monté niet alleen bij het publiek, maar ook bij Rotterdamse Sociale Zaken en Rotterdamse musea een bekende naam.

winnaar Henri Winkelman Awards 2014
winnaar Henri Winkelman Awards 2013

Winnaar 2013: Jonathan Christopher Hofwegen

In het eerste bestaansjaar van de Henri Winkelman Award ging de prijs naar mode-ontwerper Jonathan Christopher Hofwegen. Deze ‘rising star’ mocht de award in ontvangst nemen voor zijn bedrijf, Jonathan Christopher Homme, waarmee hij nationaal en internationaal klanten heeft gekregen. Dankzij de HWA kon hij zijn collectie ‘Caelum et infernum’ tonen op de Fashionweek in Amsterdam, waarna hij als senior designer Tailoring and Outerwear aan de slag ging bij niemand minder dan Karl Lagerfeld. Inmiddels heeft hij ook de Global Denim Award gewonnen.

Deel nu via social media